INFORMACIÓ CRIDEM PEL CLIMA

El festival Cridem pel Clima naix per a posar la cultura al servei de l’emergència climàtica i convertir-se en lloc de trobada entre professionals, col·lectius ambientalistes i ciutadania. Un espai per a reflexionar, gaudir i conéixer alternatives possibles enfront de la problemàtica ambiental.

Del 12 al 19 de novembre, el Centre del Carme Cultura Contemporània acollirà una extensa programació articulada en activitats culturals i trobades amb experts, per a totes les edats i nivells de sensibilització amb la crisi climàtica. Pots consultar integrament a www.tornem.es/cridem-pel-clima-2021/.

La jornada inaugural se celebrarà el divendres, 12 de novembre amb una ponència-debat sobre la desescalada econòmica necessària en temps de crisi energètica i el decreixement. Serà a càrrec de l’investigador Fernando Valladares, premie Rei Jaume I d’investigació en la categoria de Protecció del Medi Ambient, i el periodista Juan Bordera.

Aqueixa mateixa vesprada, es presentarà un procés participatiu per als assistents al festival que consistirà a respondre a una qüestió relacionada amb l’emergència climàtica. Al llarg de la setmana, s’actualitzaran les dades a temps real i en l’acte de clausura s’analitzaran els resultats. Aquest mètode participatiu de diagnòstic el desenvoluparà el hub d’innovació Yanus.

Música local, nacional e internacional

Cridem pel Clima naix amb la certesa que la cultura és el mecanisme de sensibilització més poderós, per això, proposa una extensa programació multidisciplinària que inclou música, teatre, art i cinema, per a totes les edats.

Durant el primer cap de setmana del festival se celebraran cinc concerts d’artistes locals, nacionals i internacionals. El dissabte, 13 de novembre el postrock de la banda valenciana Dûrga; el folk d’autor de Nereu i els Bèsties Marines, i la música «conscient de la terra» de l’artista visual i músic d’Amsterdam Bby Eco.

El diumenge, 14 de novembre el escenari de Cridem pel Clima s’obrirà a la força i sensibilitat del duo valencià Laura Esparza i Carlos Esteban, i posarà el fermall final a la programació musical la compositora Maika Makovski.

Art en viu i digitalitzat

Les arts s’entrellaçaran en Cridem pel Clima. L’artista Elías Taño, referent en el circuit artístic valencià, pintarà en viu un mural dedicat a l’emergència climàtica durant el dissabte i diumenge. L´obra serà convertida a criptoart mediant la digitalizació en format NFT; la primera pintura de la Comunitat Valenciana somesa a aquest procés de conversió.

Cinema al servei de l´emergència climàtica

L’artista Elías Taño, referent en el circuit artístic valencià, pintarà en viu un mural dedicat a l’emergència climàtica. El crític de cinema i propietari del videoclub Stromboli, Dani Gascó, selecciona tres pel.lícules que es proyjctaran del 16 al 18 de novembre. Cenizas del Cielo (2008), de José Antonio Quirós, narra un terrible drama que durant quarenta anys està destruint la geografia física i humana d’un poble asturià. La cinta estadounidense Future weather (2012), dirigida per Jenny Deller, que porta l’ecologia com a consol i la ciència com a refugi enfront d’un quadre familiar que s’afona. Tanca el cicle Chloe & Theo (2015), Ezna Sands fantasia amb la possibilitat que un missatge d’alerta mediambiental puga calar en un món ple de soroll.

Cultura, també familiar

Els xiquets i xiquetes compten amb una programació dissenyada per a la sensibilització i l’entreteniment amb dues propostes teatrals, activitats de titelles i contacontes. Rebombori Cultural aboradarà la contaminació a través del muntatge Ecoplaneta mentres que la Companyia Sonora despertarà els seus sentits amb la proposta escènica sonora RES-I-DUAL, basada en els residus.

L’EMT acostarà la mobilitat ciutadana al públic familiar amb un contacontes i l’espectacle de titelles Aitor, el mussol conductor, una divertida història que repassa les bones pràctiques a bord de l’autobús.

Lloc per al diàleg i la participació

L´objectiu principal de Cridem pel Clima és la trobada entre els diferents actors socials, per això, al llarg del festival es crearan espais per al diàleg amb debats i xarrades dissenyats per col·lectius i professionals. Les trobades giraran entorn de l’emergència climàtica, les seues concepcions, perspectives i quines són les eines de la ciutadania. S’abordarà el paper de la cultura en l’emergència climàtica, s’explorarà el paper de les ciutats enfront d’ella, la innovació tecnològica per a un nou model de consum, o els ben coneguts per la població: mobilitat, comerç sostenible i economia circular. A aquests s’afegiran noves perspectives com a propostes ecofeministas en temps de transició ecològica o el paper dels centres educatius, entre altres.

Al mateix temps, els assistents al festival gaudiran de tallers participatius amb varietat de temàtiques com la indentificació de les necessitats dels barris de la ciutat enfront del canvi climàtic, dissenyar el planeta que necessita la societat a través de la metodologia design thinking o aprendre recursos emocionals per afrontar la problemàtica ambiental.

Cridem pel Clima, un compromís social i mediambiental

L’esdeveniment està organitzat per Tornem, cultura i sostenibilitat i impulsat i cofinançat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i el Centre del Carme Cultura Contemporània. Compta amb el patrocini de la Fundació València Activa, EMT i la col·laboració de Caixa Popular i Capitan Denim.

Al mateix mateix, participen activament: Climate Reality Project, Yanushub, Bioagradables, Extintion Rebellion, Fridays for Future València – Joventut pel Clima València, Ecologistes en Acció de València, Per l’*horta, Aliança per l’Emergència Climàtica València, Agora Talents, FE CCOO PV, Amae Agroecologia, Climate Kic, Pianos Clement, Go Zero Waste, E-Plau Heritage, Capacitador.info, Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical Valenciana, Aliança per l’Emergència Climàtica Paterna, L’Eliana i Sant Antoni de Benagéber, Àrea Ecofeminismes País Valencià-Ecologistes en Acció.

En el transcurs de l’esdeveniment, es realitzarà un càlcul de la petjada de carboni, es tancarà un projecte de compensació d’emissions amb Carbon Proof i s’auditarà el festival pel segell internacional A Greener Festival.

Tornem, cultura i sostenibilitat, una iniciativa de la associació La N Flotante

Cridem pel Clima és un festival creat per Tornem, cultura i sostenibilitat, un projecte de l’associació La N Flotant, col·lectiu que promou el moviment cultural a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana des de 2006.

Tornem creu que la comunitat creativa es troba en una posició única per a transformar la societat i desenvolupa esdeveniments i accions amb la finalitat d’inspirar a organitzacions i artistes a liderar canvis ambientals. A més, assessora a organitzacions perquè els seus esdeveniments siguen catalitzadors del canvi creant estratègies per a minimitzar el seu impacte i facilita serveis d’auditoria i consultoria especialitzada en el sector d’esdeveniments i festivals.

INFORMACIÓ

3

MÚSICA

Programació conformada en el seu conjunt d´un estil eclèctic amb artistes que traballen amb empreses de la industria musical valenciana y/o artistes que mostren una especial sensibilitat per la protecció de la natura en les sues obres.

3

ART

El dissabte 13 i diumenge 14 de novembre Elías Taño crearà una obra en directe relacionada amb l´emergència climàtica.

3

DEBATS, XARRADES, TALLERS, TAULES REDONES.

Al llarg del festival hi haurà oportunitat de presenciar i participar en debats, tallers, xarrades i col.loquis de diferents temàtiues. Realitzats per actors determinants en l´emergència climàtica.

3

CICLE CINEMA FICCIÓ SOBRE L´EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

La crisi climática es un fet. Cada dia som testimonis de fenòmens climàtics i ecològics que ens els demostren. Ciclo de cinema de ficció de tres pel.lículas organitzat amb la col.laboració de Dani Gascó (Videoclub Stromboli).

3

COL.LECTIUS AMBIENTALISTES

Tindran el seu espai dins del festival per donar a conéixer les seues organitzacions i desenvolupar distintes activitats.

3

ACTIVITATS INFANTILS

Els mes xicotets contaran amb el seu propi espai amb activitats variades de cultura i sostenibilitat, per que xiquets i xiquetes es divertixquen aprenent.

3

CÁLCUL DE L´EMPREMTA ECOLÒGICA.

Càlcul de l´emprenta ecològicaCompensació de les tones fetes per el esdeveniment que es celebrarà del 12 al 19 de novembre
a través del projecte de reforestació desenvolupat per Carbon Proof Certified.

3

CERTIFICACIÓ A GREENER FESTIVAL

Evaluació completa del premi AGF. Certificació basada en auditories i calificació de premis (A Greener Festival Award)