El passat 12 de novembre, dins de la programació del Festival Cridem pel Clima, va tindre lloc una xerrada debat els principals protagonistes del qual van ser Fernando Valladares* i Juan Bordera** amb títol “La cruïlla ecològica i energètica en temps de decreixement”.

El Festival Cridem pel Clima està impulsat per Tornem, Cultura i Sostenibilitat, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), sent aquest darrer el lloc de celebració del event.

La xerrada debat sobre el “intrigant i desafiant” tema del decreixement, segons paraules del mateix Valladares, va estar dividida en tres parts.

A la primera part, Valladares, baix el títol “L’encreuament ecològic, temps per decréixer?”, va assenyalar la raó més important de la situació climàtica actual, l’excés de gasos d’efecte hivernacle. A continuació va enumerar les diverses i nombroses conseqüències que aquest excés està produint per arribar a un punt d’inflexió actualment, del qual “ja no es pot tornar enrere i on s’ha provocat un canvi del sistema”, segons les seves pròpies paraules .

També va destacar el fracàs de determinades polítiques i accions que no funcionen com a solució a la situació actual. I per concloure va convidar a apostar pel decreixement o la desescalada programada com la solució òptima per als problemes ecològics actuals.

A la segona part, Juan Bordera, va fer una defensa més enèrgica i menys amable de l’inevitable procés de decreixement al qual ens hem d’adaptar. Després de mostrar alguns exemples d’èxit del decreixement, va assenyalar el interès ja mostrat per la comunitat empresarial en el procés.

Va concloure la seva exposició donant algunes idees que es poden aplicar per començar a decréixer i va fer una crida a l’activisme per canviar l’imaginari col·lectiu.

A la tercera part van prendre protagonisme els assistents a la xerrada debat, presentant els seus arguments i llançant interessants qüestions als dos ponents principals. Entre els assumptes plantejats hi ha els problemes ambientals que causen certes infraestructures a la Comunitat Valenciana, la importància de la combinació d’allò global amb allò local i el paper del capitalisme.

I per a acabar, va sorgir la qüestió final de com fer arribar el missatge a un públic més ampli. Es va destacar la importància d’una bona comunicació, la complicitat entre científics i comunicadors, i també la suma de col·lectius artístics, culturals i esportius, que puguen portar el missatge “fora de la bombolla” de gent informada i compromesa amb el desafiament del decreixement.

Fernando Valladares és professor investigador del Consell Espanyol d’Investigacions Científiques (CSIC) i professor associat de la Universitat Rey Juan Carlos (Madrid). Lidera investigacions sobre els impactes del canvi climàtic en interacció amb altres canvis ambientals i és responsable de diverses iniciatives per comunicar les bases científiques dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

**Juan Bordera és periodista, guionista i activista d’Extinction Rebellion, entre d’altres. Ha treballat per a mitjans de comunicació com CTXT, El Salto, elDiario i Públic

Fernando Valladares
Fernando Valladares i Juan Bordera